Bu motorları çift turbolu sananlar hayli fazla. Daha önce yazıldı mı bu konu bilmiyorum ama bu konuda elimden geldiğince açıklama yapmak istedim.

Turbonun maksimum verimle kullanılabilmesi için egzost gazlarının yalnızca hacimlerinin değil, momentumlarının da kullanılması bu motorun en önemli özelliklerindendir.

Egzost manifoldundan hızla dışarı atılan yanma gazlarının hızları sayesinde de turboya ek güç aktarıyor. Ancak klasik (constant pressure) turbolarda manifold ve türbin salyangozu tek parça olduğundan bu gazlar diğer egzost manifoldlarına da kaçarak geri basınç ve momentum kaybı oluşturuyor.

Bunu engellemek için BMW twin scroll turbo denilen tasarımı geliştirmiş ve BMW TwinPower Turbo adıyla pazarlıyor. Bu tasarımda resimde de görebileceğiniz gibi turbonun türbin kısmı çevresindeki statorun salyangozu iki kanala ayrılıyor. Bu sayede aynı silindirden atılan gazların hep aynı kanalı izlemesi ve diğer manifold kanallarından kaçarak basınç kaybı ya da geri basınç oluşturması engelleniyor. Bu sayede özellikle düşük devirlerde daha iyi gaz tepkisi, daha yüksek verim ve daha yüksek güç üretiliyor.

Son olarak, çift yerine tek turbo kullanılması da düşük maliyet, ağırlık azalması, arıza olasılığı ve bakım masrafının düşmesi gibi sebeplerin yanı sıra çift turbo motorlarda pompalama kayıplarının da yüksek olması sebebiyle ayrıca verimlilik kazanımları sağlamaktadır. Aynı hacimden aynı gücün alınması için çift turbo kullanılması gaz tepkisini iyileştirse de, twin scroll tek turbo, gaz tepkisinden asgari taviz vererek ekstra verimlilik sağlamaktadır. Bu nedenle BMW E9x kasalardaki ilk nesil N54 çift turbolu motorunu daha sonra twin scroll tek turbolu N55 ile değiştirme yoluna gitmiştir.

Not: Temsili resim F10 M5 motoruna ait olduğundan V8 motorlu çift turbolu yerleşimi göstermektedir. Örneğin 320d’lerde tek turbo olmakla birlikte turbonun kesiti oldukça benzerdir.

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here