Renault 12

Renault`un 30 yılı aşkın bir süre 20`den fazla ülkede üretip satışlarını yaptığı, yıllarca başarıdan başarıya koşmuş bir modelidir

Renault 12.Kanada, Arjantin, Meksika, Fransa, İtalya, Norveç, Almanya, Belçika, Hollanda, İspanya, Türkiye, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Mısır, Lübnan, Azerbaycan ve Romanya onun satışlarının yapıldığı ülkelerden sadece birkaçıdır.1969 yılında Fransa`da başlayan Renault 12 üretimi daha sonraları Toros ismiyle de 2000 yılında Türkiye`de sona ermesinin ardından 2006 yılına kadar Dacia adıyla devam etmiş ve üretimin yapıldığı 37 yıl boyunca 2.500.000`den fazla Renault 12 lisanslı araç imal edilmiştir.

1960`lı yılların başında dönemin Renault yetkilileri, Renault 8 ile Renault 10 modelleri arasındaki boşluğu kapatacak yeni bir otomobilin üretilmesi gerektiğini düşünmekteydiler.Üretilmesi düşünülen bu modelin dünyanın her yerinde satılabilecek ve her türlü yol koşuluna uyum sağlayabilecek bir otomobil olması gerekmekteydi.Ayrıca bu yeni otomobil basit ve düşük maliyetli olmasının yanı sıra sağlam, modern ve konforluda olmalıydı.İşte tüm bu arayışların neticesi olarak Proje 117 yani Renault 12 ortaya çıkmıştır.

Otomobilin tasarımı konusunda Renault 16’dan fazlasıyla etkilenildi. Buna rağmen teknolojileri arasında ciddi farklılıklar vardı. Boylamasına yerleştirilmiş motoru, hemen arkasına yerleştirilmiş kompakt boyutlardaki aktarma organları ve önden çekişli yapısıyla farkını ortaya koymaya başladı.

EuroNCAP testleri ilk Renault 12’de uygulanmıştır.

İç mekân yapısı da oldukça basitti. Vites kolu kokpitin hiçbir bölgesiyle temas etmiyordu. El freni yine çıplak yapısıyla dikkat çekiyordu. Dört tekerlekteki bağımsız süspansiyon sistemiyle yol tutuş kabiliyeti de etkileyiciydi.

Renault 12 ilk kez 12 Ekim 1969`da 56. Paris Otomobil Fuarında halka tanıtılmış ve aynı yıl içerisinde Fransa`da satışlarına başlanmıştır.Renault 12 fuar tanıtımı sırasında halk tarafından oldukça beğenilmiştir.

Aracın öncelikle L ve TL olarak tanımlanan donanım versiyonları satışa sunuldu. Her iki modelde de 1289 cm³ hacmindeki 54 BG’ndeki motor bulunuyordu. 1970 yılında seriye station wagon model katıldı. Aynı yıl tamamı alüminyumdan üretilen 113 Hp ve 1565 cm³ hacmindeki benzinli motor tanıtıldı. Bu motoru serinin performans modeli olarak tanımlanan Gordini taşıyacaktı. Gordini, güçlendirilmiş krank mili, çift karbüratör ağzına, beş ileri vitese, hava kanallı ön disk frenlere ve arka disk frenlere sahipti. 185 km/h gibi o zaman için yüksek sayılabilecek hızlara tırmanabiliyordu. Sadece mavi renkte ve gövdesi üzerinde çift beyaz şeritle satıldı.

1972 yılında TS, 1973’te TR gibi donanım versiyonları satışa sunuldu. Bunun yanı sıra TR versiyonun da direksiyon üzerinden otomatik şanzıman standart olarak bulunuyordu. Renault 12 1975 yılında ciddi bir makyaj geçirdi. Yeni ızgara, farlar, stop grubu ve kokpit günün ihtiyaçları doğrultusunda otomobile monte edildi.

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here