10

Antalya’da yaşayan 56 yaşındaki Kerim Köse, evinin garajında otomobil yapıyor. Son 6 yılını Ford Shelby Cobra’nın replikasını yaparak geçiren Köse, aracın her türlü işini kendisi üstleniyor.

Kerim Köse, Almanya’nın Solingen kentinde 36 yıl kaldıktan sonra 2003 yılında döndüğü Antalya’da, Duacı köyünde yaptırdığı evde yaşıyor. Hobi olarak evinin garajında otomobil yapan Köse, otomobillere ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını anlattı.

İşçi olarak Almanya’ya giden ailesiyle yaşadığı Solingen’de para kazanabilmek için zaman zaman otomobil yıkadığını belirten Köse, Polonyalı otomobil boyacısı arkadaşını izlerken de otomobil yapımında gerekli macun, astar gibi konuları öğrendiğini söyledi. O yıllarda fotoğraflarını gördüğü Ford Cobra Shelby’den çok etkilendiğini ve bir gün bu otomobili kendi kendine yapmaya karar verdiğini dile getiren Köse, ilk otomobilini ise Almanya’da yaptığını kaydetti.

Satın aldığı şase ve kupaya başka bir otomobilin teknik aksamını aktardığını belirten Köse, şöyle devam etti: “Beş ay uğraştım. Liftim yoktu. Aracın altına iniyorsun, 13 numaralı anahtar lazım. Bir bakıyorsun elindeki anahtar 13 değil 14’müş. İn, çık, midem ekşiyordu. Piyasaya çıktığımda Almanların yaşlısı, genci güzel bir şey yaptığını fark ettiriyor insana. İlgiyi görünce o 5 aylık yorgunluğun hepsini unuttum” dedi.

Köse, ilk yaptığı araçla kaza yaptığını, buna rağmen bir Alman’ın kazalı otomobili satın aldığını kaydetti. Emekli olup Türkiye’ye döndükten sonra 2007 yılında yeniden otomobil yapmaya karar verdiğini anlatan Köse, aracın kupasını yurt dışından getirttiğini, teknik aksamı da Ankara’da bulduğunu ifade etti.

Teknik aksamını kullandığı 200 beygir gücündeki otomobili Ankara’dan domates kamyonuyla getirttiğini belirten Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada teknik aksamla kupayı birleştirdim. Tüm dizaynı, yarış koltuklarını sac ve polyesterden kendim yaptım. Elektrik sisteminde çıkmaza girdiğimde ustasından yardım istedim. Artık sonuna yaklaştım. İki ay içinde bitireceğim. Bugüne kadar yaklaşık 35 bin lira harcadım. Bu otomobili kendi kendime yaptım ama Türkiye’de trafiğe çıkmak konusunda sıkıntı yaşayacağım.”

İngiliz-Amerikan ortak yapımı olan Shelby Cobra, piyasaya sürüldüğü 1960’lı yıllarda yarış amacıyla kullanılmıştı. Amerika’nın efsanevi otomobil tasarımcısı, mühendis ve yarış pilotu Carroll Shelby tarafından tasarlanan ve üretilen Shelby Cobra’lardan 1966 model bir “Super Snake”, Arizona’da yapılan açık artırmada 5,5 milyon dolara satılmıştı.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here