Ford, trafik asistanı ve uzaktan park sistemi ile birlikte yarı otonom sürüş geliştirmelerine başladı.

Markanın geliştirmekte olduğu Trafik Asistanı aracın şeritler arasında kalmasını sağlarken, radar tabanlı adaptif hız sabitleme sistemi ise öndeki araçla sürücünün belirleyeceği mesafeyi koruma görevini üstlenecek.

Sistem, sürücünün yoğun trafikte özel bir butona basması ile birlikte çalışacak. Buton ile birlikte ön ızgaradaki radar sistemi aktif hale gelerek öndeki araçla aradaki mesafeyi ölçecek, ön camdaki radar sensörlü kameralar ise aracın şeritte kalmasını sağlayacak.

Sistem aktif hale gelmesiyle birlikte sürücünün direksiyon ile olan etkileşimini de takip ederek, sürücünün direksiyonu bırakmasının önüne geçecek. Sürücü direksiyonu bıraktığında ise görsel ve işitsel uyarılar ile sürücüyü uyaracak.

Ford Avrupa Otonom Sürüş Teknik Uzmanı Reid Steiger; “Birçok sürücü için işe giderken trafiğe takılmak, stres, sinir ve yorgunluk verici bir olay. Trafik asistanı ile birlikte aracın şeridi ve öndeki araçla mesafesini koruyarak sürücünün stres, sinir ve yorgunluktan minimum seviyede etkilenmesini hedefliyoruz” dedi.

Ford’un geliştirmekte olduğu bir diğer sistem ise sürücüyü dar ve kalabalık otoparklarda zorlu manevralardan kurtacak uzaktan park özelliği. Bu yeni sistem ile Ford, sürücülerin aracın dışından anahtar üzerindeki özel bir butona basarak, park etme işlemini aracın otomatik olarak tamamlamasını sağlıyor. Bu işlem ile aracın yakınında bulunan sürücü, motoru başlatma ve vites değiştirme komutları da verilebiliyor.

Bu yeni sistem, markanın Aktif Park Asistanı üzerine geliştiriliyor. Ayrıca, bir butonla aracın paralel park edilmesini sağlayan Tam Otomatik Park Asistanı’da bu sistem ile birlikte kullanılacak.

Yarı Otonom Sürüş Asistanı’nı ne zaman modellerinde kullanmaya başlayacağını açıklamayan Ford’un, bu sistemi 2016 yılı içerisinde satışa sunması bekleniyor.

14492280011361

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here