Önceki gün Bursa Renault fabrikasında yaklaşık 5.000 çalışanın katılımıyla başlayan iş durdurma kararı, ikinci gününde aralarında Tofaş fabrikasının da bulunduğu 10 fabrikanın da iş bırakma kararı almasıyla hızla büyüyor.

Daha önce karşı gelmelerine rağmen Metal İş Sendikası’nca imzalanan sözleşme şartlarına ve sarı sendikaya karşı başlatılan direnişte, tüm çalışanların sendikadan istifa ederek kendi aralarında bir işçi kurulu oluşturduklarını ve muhataplarının sendika değil kendileri olduğu belirtildi.

Daha önce Bosch’ta imzalanan sözleşmeyi örnek gösteren işçiler, buna göre seçilen işçi temsilcilerin tanınması ve ücretlerinde iyileştirme talepleri karşılanana kadar iş durdurma eylemine devam edeceklerini belirttiler.

Renault yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “15 Mayıs saat 00.00 itibarıyla Bursa’da kurulu bulunan OYAK Renault Otomobil Fabrikası’nda, önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Bu duruş, yürürlükte bulunan mevcut iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir.” denildi.

Açıklamada ayrıca “Şirketi ve çalışanları korumak ve normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planları uygulamaya almaktadır. Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz.

İş bu eylem yasalara uygun olmamasına rağmen OYAK Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır.” ifadelerine yer verildi.

10986668_827373263983270_8716350595369756390_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here