KONUK YAZAR / Tuğrulhan KANER

KONUK YAZAR / Tuğrulhan KANER

98de sıfır alıp bugün 99 bin kmde olan hala benzinli kullandığımız aracımız.

Aile için uygun bir araba, piyasası ederi kadar. Parçaları şahinler ile aynı fiyatlarda, elektrikli cam motorları doğanlar ile aynı(krikolar değil), genel arızalarını kendim yapıyorum. 2001de bakım ve debriyaj balata değişimi yaptık, bir sonraki debriyaj,volan ve diğer ufak bakımlar yapıldı 2011de bize sadece 700 liraya mâl oldu. Tavsiye ederim, ama yağını suyunu kontrol etmeniz gerekli. Karbüratörlü motorlarda devir kesici olmadığı için alabildiğine devir çeviriyor 1. viteste 70 kmh denendi. Küçük motor olduğu için 5 kişi binince bayılmıyor, sadece yüksek devir istiyor, kullanıma göre de değişir bu.

Genel olarak parçaları çok ucuz, ama kaza konusunda şase ve sac için sağlam diyemem. 1.5leri daha bi makbul bunların, birde gls tavsiye ederim. Sinyaller 15 lira, Stop lambası 30 lira, gönül rahatlığı ile binebileceğiniz bi araç. Bulabilirseniz Güney Kore üretimli olanları tavsiye ederim. Avrupa üretimlerde şanzıman hastalığı çıkabiliyor. 1.3 karbüratörlü bi arabaya göre seriliği herzaman tatmin etti beni.

Ara sıra yağ kaçaklarını kontrol ettiğinizde motorun sağ kısmında yağ filtresi var, filtreyi düzenli değiştirmezseniz oradan kaçak yapıyor, genel hastalığı bu ve bu modellerin göğüslüğü herzaman güneşten çatlamış oluyor, hele ki önden darbe varsa göğüslük doğu ve batı olarak ikiye ayrılıyor, tavan sacı izmirde yağan herhangi bir doluda zarar görebiliyor. Eksilerinden bahsedecek olursak sonradan yapılan elektrikli cam krikoları mutlaka rayından çıkıyor, ki zaten aracın camlarının girdiği kanal lastik, avrupa arabalarında bu elyaf oluyor. Hyundai ekonomiye çok önem vermiş bu araçta, tabi günümüzde litre olarak az, ama fiyat olarak çok yakıyor gözümüzde. Lpg takacak arkadaşlar için araçta otomatik jikle olduğu için çalıştırırken benzinde ya da giderken benzine alıp mutlaka motoru yağlamarını öneririm. 175 tabanlı lastiklerle önler disk arka kampana olan bi araç için frenlere gönül rahatlığı ile güvenmeyin, durabileceğiniz hızlarda gidilirse sorun olmaz, bugüne kadar ben duramadığımı hiç görmedim. Bu arada fren balataları da 30 liraydı ben aldığımda 2015 te almıştım, yani aracı narin ve dikkatli kullanarak uzun süre rahat rahat sürersiniz. Yakıt size bağlıdır.

Tamponlar 80-100 lira arası (boyasız) aynalar 40, Çamurluk 80 lira civarlarında. Aracı tavsiye ederim. Herkese kazasız sürüşler dilerim. 10 bin liraya alıp şahinden daha estetik ve seri olup, civic’ inde arkasından ayrılmayan bi araba için fiyatına göre normal kalitede bir araçtır.

Saygılarımla.

________________________________

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun..

İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here