KONUK YAZAR / İlke BAYDUR

KONUK YAZAR / İlke BAYDUR

Merhaba Güzel İnsanlar. Bugün 2016 Şubat Ayından Beri Kullandığım Mitsubishi Colt Hakkında birkaç kalem etmek istiyorum. Aracı tam olarak 63.053 km’de iken aldım ve şu an tam olarak 99 bin kilometrede.

Öncelikle teknik özelliklerden başlayalım. Colt aracım Mitsubishi’nin 4A90 kodlu, 16 Valf, Üstten Çift Egzantirikli MIVEC (Değişken Sübap Zamanlaması) teknolojilerini içeren atmosferik bir motora sahip. Bu motor, boş ağırlığı yalnızca 930 kilo olan Colt’a 6000 Devir’de 95 Beygir Güç, 4000 Devir’de 125 NM Tork değeri sunuyor. Ağırlığına ve motor tipine göre kağıt üzerinde de ‘nispeten’ iç açıcı veriler sergileyen bu motor, AMT Şanzımana sahip aracımı 11.8 Saniye’de 0’dan 100’e ulaştırabiliyor. Bu 0’dan 100’e hızlanma süresi, aynı motorlu Colt’ların manuel şanzımanlı versiyonlarında biraz daha kısalıyor. Ancak, 1984 yılından beri ülkemize Mitsubishi Motors ürünlerinin ithalatını gerçekleştiren TEMSA, ne yazık ki CZ3 Colt’ların Manuel şanzımanlı versiyonlarını ülkemize ithal etmedi. Eğer ki üç kapılı CZ3 bir colt sahibi olmak istiyorsanız, mecburen AMT isimli 6 ileri Yarı Otomatik şanzımana razı olmak durumundasınız.

Gelelim Şanzımana. Yukarıda AMT demiştim. AMT yani ‘AllShift Manuel Transmission’, 6 ileri 1 geri vitese sahip yarı otomatik bir şanzımandır. Araçta aslında bir debriyaj vardır, ancak buna siz basmazsınız. Bir robot vasıtasıyla (Aktivatör) bu işlem halledilir. Şanzıman ünlü şanzıman üreticisi GETRAG’ın bir ürünüdür. A, N, R, +- – modları dışında, ekstradan park modu, kar modu gibi özellikleri yoktur. Vites düşürmekte oldukça geç kalır, en az Opel’in Easytronic şanzımanı kadar sinir bozucudur bu konuda. Ayrıca yokuşlarda da geri kaydırır, hem de jilet gibi. Arabayı ilk aldığınızda bu durumu yadırgayabilirsiniz, ancak inanın bana zamanla alışıyorsunuz. Ben 3 senedir kullandığım için, artık dik yokuşlarda el freni çekmeden kalkabiliyorum. İlk başlarda el freni çekmeden kalkma denemelerinde bol bol patinaj çekeceksiniz, zira cz3 colt’larda ASTC, yani Mitsubishi’nin ESP ve ASR içeren sistemi mevcut değil. Araç gaza yüklenildiği anda bir anda patinajlar eşliğinde sizi götürür. Ancak bu tarz hareketler AMT şanzımanın ömrünü kısaltır. AMT şanzımanın kronik sorunu, Aktivatör’ün bir süre sonra bozulmasıdır. Bunun sebebi de genellikle Bitik Baskı Balata ile kullanımdan kaynaklanır. Bu gözler maksimum 173 bin km dayanan baskı balata görmüştür. Ancak kullanıma bağlı olarak süre değişiklik gösterebilmektedir. Zira bu gözler 40 bin km’de de aktivatör değiştiren gördü. Sonuç olarak, ne kadar sakin kullanırsanız o kadar az masraflı olacaktır bu şanzıman.

Güvenlik donanımına geçtiğimizde, Cz3 Colt’umuzda 4 Airbag (Sürücü, Yolcu ve Yan hava yastıkları) ile ABS dışında başka bir güvenlik sistemi mevcut değildir. EuroNcap çarpışma testlerine 2004 yılında katılan Colt, 4 Yıldız almak başarısını göstermiştir.

Colt, Mercedes Benz’in bir iştiraki olan Smart markasının ‘Forfour’ (2004-2006) modeli ile ortak üretimdir ve Hollanda’nın NedCar fabrikasında üretilmiştir. Colt’ların pek çok parçasının üzerinde Smart ve Mercedes logosu görebilirsiniz. Hatta, 1.5 Dizel Colt’ların (cz3’te yok türkiye’de) motorunun, tamamen Mercedes-Benz motoru olduğunu söylesem? Hiç duymuş muydunuz? Kısacası, kıyısından köşesinden bile olsa, Colt’ta bir Mercedes Benz parmağı vardır.

Yakıt tüketimi oldukça maküldür. Uzun yol’da gerçekten sakin bir kullanımla 4.5, 4.8, 5.1 gibi komik ortalama tüketim değerlerini yakalayabilirsiniz. Şehir içinde ise, 3 senedir kullanıyorum ben ve bu zamana kadar gördüğüm en yüksek değer 8 litre idi. O da dur kalk e5 trafiğinde. Yoluna ve durumuna göre 6-7 litrelerde şehir içinde tüketim gezmektedir.

CZ3 Colt, tüpe uyumludur. Herhangi bir kit takılabilir, özel bir kit gerektirmez. Ancak zaten oldukça az yaktığı için pek çok kullanıcısı tüp taktırmayı tercih etmez.

CZ3 Colt’ların Arka süspansiyon sistemi torsiyondur, ön frenleri disk, arka frenleri kampana fren sistemine sahiptir. Frenleri nispeten zayıftır, dikkatli olunması gerekir. Yol tutuşu hiç fena değildir sınıfındaki pek çok araca göre, ancak limitleri zorlandığında ilk tehlikeyi önden kayarak yaşatır. Net direksiyon tepkileri sayesinde araç izine kolayca döndürülebilir, ancak ESP’nin eksikliği hissedilmektedir. Keşke olsaydı dedirtiyor.

63 bin km’den 99 bin km’ye kadar, rutin bakımları dışında bana bir kuruş masraf çıkartmamıştır. Bazı sarf malzemeleri saymazsak (lastik, fren bakımı vs gibi) tek kuruş ciddi bir masraf yapmadım. Yani motor üst kapağı açılmadı, sekman atılmadı.

Triger zinciri kayışlıdır, bakım aralığı 15 bin km’de bir’dir.

Gelelim en ciddi soruya… Colt’tan memnun muyum? Kesinlikle ! Neden? Her şeyden önce, dışarıdan ufacık görünen arabanın içerisi çok çok geniş. Tavanı yüksek, iç mekanı ferah, camlar kocaman. Araçta 4 kişi rahatlıkla uzun yol yapabilir. Tek sorun bagajının ufak olması, bunun için de portbagaj gerekmekte. Colt, kullanıcısını üzmeyecek, seri, güvenli, konforlu bir araç. 2016 yılına geri dönsem ve tekrar araç arıyor olsam, sanırım yine Cz3 Colt satın alırdım… Teşekkürler, saygılarımla. 
_____

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here