KONUK YAZAR / Osman Zeki KÜÇÜK

KONUK YAZAR / Osman Zeki KÜÇÜK

Merhaba.

Benim arabam da 2013 model 1242 cc 94 hp otomatik vites Suzuki Swift GL. Kısaca arabam hakkında fikirlerimi belirtmek istiyorum.

Arabanın bendeki kasası 2011-2016 yılları arasında üretildi ve Türkiye’de tek donanım paketiyle otomatik ve manuel olarak satıldı. Araba 1.2 atmosferik motor ve 94 hp / 118 Nm motor özelliklerine sahip. Daha önce 1.2 75 hp Clio 4 kullanan biri olarak aradaki 20 hp farkı gerçekten hissettim. Kalkışı ve gidişi ona göre daha rahat. Şehir içi ve düz yollarda küçük aileler için çok kullanışlı bir araba. Yalnız uzun ve rampalı yollarda klasik benzinli küçük hacimli bir araba olduğunu hissettiriyor. Özellikle dizele alışkın biri için alışmak zaman alabilir. Ben Antalya’da çok rahat kullanıyorum çünkü burası hep düzlük.

İç donanım olarak da fiyatına göre gayet dolu bir araba. 7 adet hava yastığı, hız sabitleme, dört cam elektrikli, tam otomatik şanzıman, direksiyondan kontrollü multimedya gibi sınıfına göre artıları var. Bence iç mekandaki en önemli eksiklikleri bluetooth ve AUX girişinin olmaması ve cam düğmelerinin ışıklandırmasız olması. İç mekan olarak ön taraf gayet geniş ve ferah. 1.86 boyla kafamın üstünde neredeyse 20cm boşluk kalıyor. Direksiyona oturunca her yeri çok rahat görüp çok rahat kullanabiliyorum. Yan aynalar zaten maşallah Doblo aynası gibi kocaman. Bu segmentte araba için arka koltuk da bence idare eder. Bagaj olaraksa küçük bir bagajı var. Orta boyda valiz falan alır herhalde.

Dış donanımda ise Türkiye’deki modellerde 16 inç çelik jant ile sis farı sabit. Jantlardan dolayı mıdır bilmiyorum ama araba çok sert. Sanki spor yay takılı gibi tüm çukurları hissettiriyor. Galiba bu sertlikten dolayı özellikle kışın trim sesleri var.

Gelelim yakıt konusuna. Fabrika verilerinde ortalama 5,6 lt / 100 km yazıyor. Ben canım nasıl isterse öyle kullanarak karma kullanımda Antalya’da 6,5 lt ortalama ile kullanıyorum. Ayrıca LPG kiti taktırdığım için tam bir motosiklet gibi az yakıyor. LPG’ de, 27-28 lt LPG ile 320-340 km arası yol gidiyor.

Bunlara ilave olarak bir artısı da bence kullanım zevki. Ben Clio 4, Golf 6, Polo gibi arabaları da kullanan biri olarak otomatik Swift’ ten çok zevk alıyorum.

Arabanın Türkiye’deki modelinin değişimi ise şu şekilde oldu. 2011 yılında bu kasa çıktıktan sonra yine 7 airbag, elektrikli 4 cam, çelik jant, direksiyondan kontrollü multimedya, karartmalı arka camlar gibi özelliklerle giriş yaptı. Bu kasada hız sabitleme yoktu. 2013 modellerinde ise sis farının altına bir kuşak yapıp hız sabitleme eklendi. En son gelen 2016 modellerinde ise sis farlarında ki kuşağa gündüz led’ i ekleyip karartmalı camları kaldırdılar.

Ayrıca arabanın bir de 1.6 sport modeli var. O model tek kapı ve sadece manuel seçeneği var. Galiba Türkiye’de sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olduğu için ben dikkat ettiğim halde canlısını hiç görmedim.

Sonuç olarak ben memnunum. Konuyu toplayacak olursam bu segmentteki bir arabada kullanıcının canını sıkacak tek şeyi sert yaylar ve küçük bagaj hacmi olabilir. Onun haricinde rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir araba.
________________________________

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun..

İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here