Aracım Mazda Lantis 1.8 323 F

KONUK YAZAR / Mehmet İMAL

Aracımız 1.8 Mazda 323 Lantis F Seri olarak 1996 ,1997, 1998 modeli tek vardır. Genel olarak ilginç bir araçtır. Motor gücü olarak 1.5 1.8 2.0 (V6), 2.5 (V6) serilerine sahiptir ülkemize normal şartlarda 1.8 serisi girmiştir fakat 1.5 ve 2.0 V6 serileri de vardır. Tasarımcısı Porsche tasarımcısından doğması ile aerodinamiği Porsche’ ye benzer. Birçok ülkede farklı isimlerle anılmıştır. Lantis, astina gibi gelelim detaylarına.

Opsiyonlu özellikler mevcuttur full serilerinde klima, sanruf, abs, airbag özellikleri mevcuttur. 1.8 serisinde doch motor ve ruhsatta 115 bg yazar bazısında 132 hp dolayları yazar dynolarda da farklı rakamlar çıkar şu gerçektir ki 8.5 ile 9.5 sn arasında 0 100 teknik verisi ile çevredeki araç hp karşılaştırmalarımızda biz 130 bg olduğuna inanıyoruz 1150 kg ağırlığı ile altınızda gücü hissedersiniz.
Vics sistemi ile 3500 dd den sonra valfler aktif hale gelir ve VTEC açma tarzı sistem ile aracınız daha da hızlanır. Bu da 3500 d/d geçmezseniz yakıt tasarrufu demektir.
1.Viteste 60 65 km 2. Viteste 120 km 3. Viteste 160 km 4 te 190 200 km hızı görmektedir. Kaportanın altındaki motorun büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. Yol tutuşu oldukça tatminkardır viraj demiri, denge kolları ile oldukça iyidir. Farklı ebattaki jantlar bu durumu değiştirmektedir. Spor süspansiyon ile sizi hayran bırakabilir.

Gelelim yakıt konusuna LPG li bakimli bir lantis enjeksiyonlu sistem ile 9-10 litre arasında LPG tüketmektedir aktif kullanıldığında bu durum artmaktadır.
Kasa olarak
Öncelikle kasası galvanizli saçtan yapılmıştır çürüme olayı söz konusu değildir. Şasesi oldukça sağlamdır
koruma bariyerleri mevcuttur.
Çerçevesiz camlar ile şaşırtıcıdır ve basık tavanı ile dinamizmini destekler, ayrıca koltuk yapısı ile uzun yolda ayaklarınız bükülmez ve sizi yormaz.
Dış görünüş olarak Tabiri caizse kuş pislese yakışacak çok özel bir araçtır. Uğraştıkça uğraşmak istersiniz sürekli ilgi ile bakılırsınız. 4 kapı oluşu ile oturaklı ve hatchback araçlara göre büyük bagajıyla çekirdek aileye yetmektedir. Yapısı hatchback ama F serisi ile Fastback olduğunu bilmekteyiz. Boy olarak sedan araçtan çok farkı yoktur. Teknik standart özelliklerinde hidrolik direksiyon, mercekli farlar, arka sis lambası, dört cam otomatik, merkezi kilit, elektrikli aynalar,1998 serilerde Dijital gösterge ve Otomatik anteni ile sedansı görüntüsünü desteklemektedir.
Mazda kullanan başka araç kullanamaz gibi bir efsane vardır. Doğrumudur derseniz bana göre evet lantis genç arabasıdır fakat gençlerin elinde pek fazla hırpalanmamışı bulunabilir sosyal medya yaş ortalamamız 30-40 yaştır. Hatta 40 ile 50 yaş aralığında kullanıcılar da oldukça yoğundur. 6-60 yaş aralığında abimiz kullanmakta ve hevesle sahiplenmişlerdir. Ülkemizde kıymeti bilinmemiş ve böylelikle bizim gibi insanların rahatlıkla alabildiği bir araçtır Tabi ki kıymet bilmeyen ellerde yıpratılan ve acınası duruma düşen araçlar da olmuştur. Yedek parça konusunda son yıllarda kazaya karışan araç sayısı bolca olduğu için çıkmacılarda bolca parçası vardır. Alt takım gibi mekanik parçalar ise japon yedek parçacılarda bulunmaktadır. Elektronik birçok parçası vardır: araç beyni, visc valfleri, enjektörler, map sensörü, egr valfi, tp sensörü, oksijen sensörü, dispratör vs gibi herhangi birinin arızası rolantiyi bozmaktadır. Kronik arızası bu parçalardan kaynaklanır zamanla bozulan değişmesi gereken olursa kendisini belli eder. Misal mercekli farların yuvaları kararırsa değişim ister yoksa aydınlatmaz. Temizi bakımlısı yüz güldürür ucuzu bakımsızı pes ettirir. Yurt dışında ve ülkemizde takipçisi çoktur bana ait facebook grubunda 5.000 kişilik üye ile sorunu olana ihtiyacı olana elimizden geldiğince ilgilenmekteyiz. Kısacası biraz ilgi ve biraz sevgi göstererek ben gibi 7 yılı aşkın kullanıp vazgeçemezsiniz.

Tek şikayetim çokça nazar değmesi

Maşallah demeyi unutmayınız 
________________

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

cagdaser@arabateknikbilgi.com

cagkaner@arabateknikbilgi.com

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here