KONUK YAZAR / Musa Can BOZOĞLU

KONUK YAZAR / Musa Can BOZOĞLU

Merhaba değerli Araba Teknik Bilgi takipçileri ben Musa Can Bozoğlu Dosthane Garaj YouTube kanalının içerik üreticisiyim aynı zamanda Kocaeli/İzmit Sanayi Sitesinde Mercedes Benz mekanik servisi çalışanıyım. Yaklaşık 8 yıldır ailemizin bir parçası olan benim için çok kıymetli ve ülke genelinde de nadir olarak bulunan W201 Sportline’ı tanıtmak istiyorum.

Aracımın motor özelliklerinden bahsetmem gerekir ise;

Motor Kodu: M102.962
Motor Hacmi: 1.996cc
Motor Beygiri: 122 HP @ 5300 dev/dak
Motor Torku: 175 NM @ 3500 dev/dak
Yakıt Sistemi: KE-Jetronic (Çok Noktalı Mekanik Enjeksiyon Sistemi)

Öncelikle sizlere Türkiye de sayılı şekilde bulabileceğiniz Sportline paketin Standart W201’ler ile farklarından bahsedeyim;
Sportline Ekstraları:
1-) 2.3-16V,25-16V Modellerinde kullanılan EVO Koltukları ÖN-ARKA (Bazı modellerde yarı deri, bazı modellerde tamamen kumaş)
2-) Yaklaşık olarak 2mm daha kalın ÖN-ARKA viraj demir çubuğu
3-) 390mm çapında sportif direksiyon
4-) Sportline logolu ve özel derisi ile birlikte vites topuzu+körüğü
5-) Ön çamurluklarda pako kısmında “Sportline” logosu
6-) Ön süspansiyon parçalarında Helezon yayları üretimi “H&R” amortisör üretimi “Bilstein” tarafından yapılmıştır artısı Standart W201’lere göre alçak ve daha sert bir süspansiyona sahip olması

Anlatımıma çok önemli bir konudan başlamak istiyorum izniniz ile bu araçlar benzinli olarak “Karbüratörlü/Enjeksiyonlu” motor seçeneklerini barındırıyor yani “Tek Nokta Enjeksiyon” diye bir sistem bu araçlarda yok! Yeni nesil enjeksiyonlu motorlardan tek farkı bu sistem tam elektrikli olarak yönetilmiyor hatta bu tip bir enjeksiyon sisteminin yeni nesil motorlara göre avantajları da mevcut.

W201 kasa kodlu araçların 2 versiyonları var 83/01 – 89/01 yıllarına kadar üretimi olan araçlar 1. Nesil W201 diye geçiyor diyebilirim 89/06 – 93/01 yani son üretim yıllarındaki araçlarda 2. Nesil olarak adlandırılabilir. 1. Nesilde araç tam bir nostalji kapı ve çamurluk altlarında pako diye tabir edilen plastik 2. Renkli nesneler yok döşemeler daha yayık şekilde imal edilmiş ve konsol/torpido kesik tip diye adlandırılan yarım konsoldur. 2. Nesil için ise daha kaliteli bir işçilik daha sportif bir görüntü yapılmış diyebiliriz. 2.renk ile renklendirilmiş pakolu bir görüntü daha sıkı ve farklı kumaşlı koltuklar ve kapı döşemeleri konsol tam olarak dolu dolu bir görüntü sağlıyor hatta biraz daha lüks havası katmak amacı ile bazı modellerde siyah bazı modellerde ahşap kaplamalı bunun yanında ise 6 adet kasetlik mevcut genelde 91/01 sonrasında kasetlikler yerine siyah plastik bir kapak görüyoruz. Yani bu demek istediklerimden çıkaracağımız şeyler mevcut W201 her yılda kendini güncellemiştir günümüzdeki gibi belli yıl satıştan sonra facelift yaparak tekrar piyasaya sunulmayıp her sene ülke durumuna göre değişiklikler yapılmıştır hatta 6 aylık bir süreçte bunlar gerçekleşiyor 89/01’de göremediğiniz pako ve kumaşları 89/06’da görmeniz mümkün.

Aracım için konuşmam gerekir ise Benzin&LPG yakıtları ile aracımı kullanmaktayım. M102 motorların genelinde LPG sisteminde uyumsuzluk oluşuyor çünkü bu araçlar benzinli sistemde çok noktalı enjeksiyon sistemine sahip ve siz bu sisteme karbüratörlü bir aracın LPG sistemini takıp verim almaya çalışıyorsunuz dolayısı ile miktarı belli olmadan motor içerisine giren hava yakıt karışımı patlama diye tabir edilen “backfire” a sebeb oluyor buda KE-Jetronic sisteminin körüğüne zarar vermeye başlıyor. Soğuk havalarda,ilk çalıştırmalarda,Gaz ayarının bozuk olduğu zamanlarda en iyi ihtimal ile KE-Jetronic körüğündeki “U” hortumu çıkartıyor en kötü ihtimal aracınızın alev almasına kadar gidiyor. Bu problemin elbetteki çözümü var normal enjeksiyonlu yakıt sistemi gibi sizde “Sıralı Sistem LPG” kitini aracınıza taktırmalısınız. Bu sayede aracınız yeni nesil enjeksiyonlu araçlar gibi rahatça kullanıma uygun hale geliyor patlatma tarzı LPG yakıt sistemindeki kronik arızalardan kurtuluyorsunuz.

2.0 Motor ve üstü W201’lerde yakıt konusuna gelir isek şuanda 1.6 arabalar ile aynı yaktığını söyleyebilirim. Kesinlikle yakıt konusunda kullanıcısını üzmeyen bir araç ve motor olduğunu rahatlıkla belirtebilirim. Bu motor W124 kasasında da kullanıldı fakat W124 serisinde bu motor çok hantal kaldığından çok hoş karşılanmadı ve yakıt W201’e göre normal olarak artış gösterdi aradaki kilo farkı sebebi ile.
Parça bulunurluk konusunda günümüzde hala parçası çok kolay bulunan yerli üretim araç Tofaş gibi bu aracında parçasını bulmanız çok kolay sıfır bulamazsanız kesin olarak çıkmasını bulabilirsiniz. Ben yurtdışı bağlantılarım sayesinde almanya ticaret sitelerinden ufak tefek dekor parçalarını aracım için sipariş ediyorum biraz maliyetli de olsa en azından bulabiliyoruz.
İç parça kalitesi 80-90’lı yılların rakip araçlarına göre oldukça iyi diyebilirim gergedan derisinden yapılmış torpido’dan tutun özen ile işlenmiş döşeme kumaşlarına kadar W201 içerisinde dokunduğunuz her kısımda kalite mevcut.
_____

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here