2011 Model Volkswagen Passat Aracım Hakkındaki Yazım

KONUK YAZAR / Üzeyir TAMCI

Merhaba,

2018’in Temmuz ayında almış olduğum 2011 model Volkswagen Passat 1.4 TSİ DSG Comfortline aracımla ilgili yaşadığım problemleri ve kendi gözümden aracı anlatacağım. Aracımı aldığımda 148.500 gibi bir şeydi küsuratı yanlış olabilir ve yaklaşık 40.000 km’dir aracımda LPG sistemi vardı.

Öncelikle herkesin ismini duyunca şeytan görmüş gibi olduğu DSG şanzımandan bahsetmek istiyorum. Ben aracımı aldıktan hemen 1 hafta sonra mekatronik arızası verdi. Ancak bu sorun eski sahibindeyken de varmış ben fark ettim ve eski sahibi tanıdık olduğu için onarımını karşıladı. Hiç bir tanıdık DSG ustası olmadığı için internet araştırmaları sonucu bir yere gidip yaptırdık. Daha sonra iyi bir DSG ustası keşfettim ve aracımın diğer DSG’li araçlardan farklı olduğunu daha geç tepki verdiğini düşünerek başvurdum. Usta aracıma bilgisayar bağlantısıyla yapılıyor olması gereken temel ayarın yapılamadığını söyledi ve mekatroniği onarım yaptırdığım yere başvurmamı söyledi. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi onarım yapan usta hiçbir şeyi üstlenmedi. İyi olan usta böyle kullanabileceğimi ancak daha fazla yakıt sarfiyatı olacağını ve uzun vadede problem çıkaracağını söyledi. Bende kabul etmek zorunda kalıp yaklaşık 20.000 km bindim bu şekilde. Sonra bir gün mekatronik beni yolda bıraktı ve hayatımda ilk defa aracım arızalandığı için çekici çağırdım. Aynı ustaya gittik ve mekatronik değiştirildi. Yaklaşık 10.000 km’dir kullanıyorum şimdilik herhangi bir sorun yok. Aynı usta DSG kavramamın da artık son düzlüğe girdiğini söyledi. Yakın zamanda onu da değiştireceğim. Yani DSG hakkında demem o ki evet sorunları var ama sorunları belli ve çözülmesi iyi bir usta ile kolay.

Gelelim aracın motor ve performans ve LPG verimliliğine. Öncelikle söylemeliyim ki bakım km si gelir gelmez ( yani 10.000km’de bir) yağ bakımını yaptırırım ve yağını ( 5w30 Castrol Edge LL) filtrelerini kendim alırım. Aracın motoruyla ilgili bu zamana kadar yaşadığım tek sıkıntı triger zinciri. Bu bir arıza değil tabii ben ses yapıyor diye ustaya başvurdum ancak motor sıcakken hiçbir ses olmadığı için benim anlattıklarımdan yola çıkarak değişmesi gerektiğini söyledi ve değiştirdik. Ancak değişim esnasında fark ettik ki çok az aşınmış 50-60.000 daha gidermiş dedi ancak sürekli kullanıyorum nerede yolda bırakır diye düşünmek istemem. Bunun dışında motorla ilgili bir problem yaşamadım. 1.4 TSİ motorun performansı nasıl sorusunun cevabına gelince araç 1.5 ton ve DSG sürekli 2. viteste kalkış yapmaya programlanmış bu nedenlerle kalkışlarda biraz hantal kalabiliyor ama kalktıktan sonra kesinlikle üzmez. Üzmez demişken yakıt konusundan da bahsedeyim, aracın yol bilgisayarına göre ortalama 8-10 lt arasında dolaşıyor. Tabii ben LPG ile kullandığım için bu değer benim için tam olarak referans olmuyor. Aracımda ROMANO marka LPG kiti var benden önceki sahibi taktırmış o nedenle modelini bilmiyorum. LPG deposu 35 lt alıyor ben bunun yanında 10lt de benzin alıyorum ve 450km yol gidiyorum. LPG performansı etkiliyor mu sorusuna cevap bulabilmek için bir süre benzinde de kullandım ama ben bir fark göremedim. LPG sistemi ile de 2 problem yaşadım. 1. si tank basınç yaptığı için araç LPG’ye geçmiyordu bunu bir LPG servisinde çok kısa bir işlem sonrasında basınç ayarını yaparak hallettirdim. 2. si LPG sistemine ait bir role tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum su aldığı için bozulmuştu ve sistem çalışmıyordu. Bu sorunu da röleyi temizletip izole ederek çözdüm. Bunlar dışında bir problem yaşamadım.

Aracın konforuna ve ön takım konularına gelince, aracın yol tutuşu gayet iyi ve seyir halinde konforuna diyecek yok. Hatta şu anda aracımın üstünde olan lastiklerin berbat olmasına rağmen iyi. Bu yol tutuşu sayesinde bir iki defa kaza atlattım hatta başka bir araç olsa o manevralarda kopar giderdi muhtemelen. Ön takım konusunda ise aracımı aldıktan sonra normal bakımlarını yaptırdım ön çift amortisör, amortisör burçları, ön lastik poryaları değişti. Bunlar dışında bir masraf çıkarmadı.

Bu aracı almak isteyenlerin öncelikli dikkat etmesi gereken başlıca şeyler şöyle;

· DSG şanzıman expertizde değil ama iyi bir usta tarafından

· Motor ve turbo durumu

· Benim için sorun herkes için önemli olmayabilir tabi ama 2012 modelden önceki versiyonlarda yol bilgisayarı ve medya ekranının Türkçe dil desteği yok maalesef.

Aracımla ilgili yaşadıklarım ve görüşlerim bunlar. Genel olarak aracımdan memnunum. Yukarıda yazmayı unuttum, aracın yedek parça sıkıntısı neredeyse hiç yok. Ben servisten tedarik etmediğim halde hiçbir parça için problem yaşamadım. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim …
________________________________

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun..

İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here