KONUK YAZAR / Mehmet NEDİM

KONUK YAZAR / Mehmet NEDİM

Araç Vw Bora 1.6 lt 16 valf 105 bg bcb motor kodlu modeli. Bu motor lpg ye uyumuyla bilinir ve yakıtıyla ben dahil inanmak istemeyenleri şaşırtır. Aracımı alalı 2 seneye yaklaşıyor.Bir parça boya harici orjinal ve oynanmamış bir araç 168bin km de almıştık. Gelelim deneyimlere:

Kimisine göre masraflı kimisine göre hantal.! Peki bunlar doğru mu ya da doğrusu ne? Evet Vw lerin parçaları bazı araçlara göre pahalı ama temiz bir arabaya binmedikten sonra her araç size sıkıntı çıkaracaktır ve önemli olan eskiyen veya arızalı bir parçayı değiştirdiğinizde tekrar sıkıntı çıkarıp çıkarmamasıdır. Masrafı çok derken; esas masraf 15 senelik kapı kolunu eskidi diye değiştirmek değildir esas masraf o kapı kolunu kırıldığı için her sene değiştirmektir. Anlatabilmişimdir umarım.

Herkes aracını över bende olabildiğince tarafsız olmaya çalışacağım her ne kadar Bora’ mı sevsem de 🙂

Bu araçla şehir içinde de şehir dışında da yorulmazsınız. 1350kg boş ağırlığıyla ilk kalkışta birazcık hantal olsa da (ustalığınızla tölere edebilirsiniz ya da
her kırmızı ışıkta drag yarışındaymışsınız gibi tavırları ve asi ruhu bırakırsınız) sonuçta adamlar spor otomobil diye satmadı bunu size ama o kadar ölü de değildir. Yüksek hızlarda yola oturuşuyla ve ibrenin hakkını verişiyle sağlam motoruyla direksiyonda size verdiği güven hissiyle ve pompada kendisinden beklenen yakıttan az yakmasıyla insanı şaşırtır. LPG 3 tl iken 0.18 kuruş uzun yolda yaktı ve o zamanlar şehir içinde 28krş olarak ölçmüştüm kendimce(!)

Bence bu araç modern araçların başı ve eski araçların sonu işte o aradaki geçiş otomobillerinden biri ve her iki tarafında güzel özelliklerini almış bir araç zaten sonraki yıllarda otomobiller birbirine benzemeye ve ruhsuzlaşmaya kalitesizleşmeye başladı. Çünkü her anlamda firmalar artık ekonomik düşünüyor.
Ayrıca Bora Vw nin kült bir otomobilidir. İsmi dahi karizmadır. Şekliyle biçimiyle kendine hastır. Jetta’ nın 4. cü jenerasyonudur. Ne öncesine ne sonrasına
benzer. Hani ailede ya anneye ya babaya benzer ya çocuklar bu adam ailenin aykırısı ama karizmalı 🙂

Sessizliği ve konforu muadilleri arasında başı çeker. Camlar kapalı yolda akarken sessizliğiyle ve akışıyla size kaliteli bir araçta yolculuk yaptığınız hissini verir.
Abartıp Passat’ la kıyaslasam yerine göre daha iyidir. Tamam arka diz mesafesi kısa ama araç kompakt bir araç olduğundan dolayı şehir içinde size her türlü avantaj sağlıyor. Golf deseniz o hatchback ama bu sedan. Passattan az yakar. Konforu ona yetişir. Passat daha masraflıdır. En azından yeni Jetta’ lar gibi Passat artığı bir araç değil. Öyle olsa dahi o yıllarda fazla kısmamışlar 🙂

Frenleri on numaradır. Yol tutuşu direksiyon hissi tartışmasız güzel. Zaten bu yıllardan sonra çıkan bir çok araç elektronik direksiyona geçti zannetmeyin ki bu iyi bir şey elektronik direksiyonda otomobil sürme hissini maalesef hidrolik kadar alamazsınız çünkü elektronik direksiyonlarda bilgisayarda veya oyun konsolunda araç sürdüğünüzü düşünün tamamen komut veriyorsunuz ve sistem işini yapıyor arada bağ yok halbuki hidrolik öylemi size yardım eden biri varmış gibi düşünün sadece sizin yerinize kuvvet uyguluyor hidrolik sistemi çeviren sizsiniz. Üstelik eskiyen elektronik direksiyon sistemini arıza çıkardığında fahiş fiyatlara değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Yine bora için kötü yanları kronik arızalı bir araca düşerseniz cebinizden iyi para çıkar. Ama ben pek şunu duymadım yaptırdım yaptırdım tekrar bozuldu. Yaptır bin kardeşim Zaten yıllarca bu araçlara memurlar bindi. Orta kesim varyatlı maaşlı insanlar çoğunlukla arabasına masraf edebilen insanlarda kaldı. Dolayısıyla temizini boyasız olanı düşük km sini bulmak mümkün hem de bol sayıda..

Kısaca günümüz ikinci el piyasasında bana göre 30-40 bin lira aralığında her açıdan ve özellikle de kompakt sedan olması ve kalitesi yönünden ağır basıp alınacak bir araçtır. Muadilleri bu araç varken o paraya değmeyecek araçlardır.
_____

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here