Araç Km Düşürme Cezası

Araç km düşürme cezası, ikinci el araç almak isteyenler için olumlu bir gelişme. Yargıtay 23. Ceza Mahkemesi, ikinci el oto satışında km düşürme eyleminin dolandırıcılık suçu olduğuna karar vererek, aracının kilometresini düşürerek satanlara hapis yolunu açtı. Araç km düşürme cezası, bu tarz dolandırıcılık durumlarında caydırı olması açısından önemli bir konu.

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekli bir çok konu vardır. Km düşürülme riski ise kolay kolay anlaşılacak bir sorun değildir. Bu sebeple aracı seçerken ve alırken daha güvenilir yerleri tercih edin. Aracı kullanıcı sahibinden almanızda fayda var. Araç ile ilgili doğru ve güncel bilgileri alabilmeniz, direkt sahibinden size geçecek bir araç için daha yüksek ihtimaldir. Araştırmadığınız galerilerden ya da bağımsız satıcılardan almak ise riski daha da arttırır.

Km Düşürülme Riskine Karşı Yapılması Gerekenler:
Tramer sorgulaması yaparak, muayene giriş km verileri ile güncel km verilerini karşılaştırabilirsiniz.
Aracı satın aldığınız kişiden önceden yaptırdığı servis ve bakım kayıtlarını isteyebilirsiniz. Fatura veya kayıt bilgilerinde aracın servise kaç km ile geldiğini ve üzerinden ne kadar zaman geçtiğini tespit edebilirsiniz.
Almayı düşündüğünüz araca ekspertiz yaptırarak, daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Özellikle yetkili servise götürerek ekspertiz raporu çıkartmanız daha doğru olacaktır. Çünkü yetkili servisler aracın km ile oynanıp oynanmadığını anlayabilmek için daha çok araştırma yapabiliyorlar.

İstanbul’da yaşayan A. İsimli kişi 2006 model ve 125.000 km’deki aracının km göstergesini 100.000 km’nin altına indirdikten sonra değerinin üstünde bir rakama R. İsimli kişiye sattı. R. ise yaklaşık üç ay sonra aracı M.’ye sattı. Bir süre sonra ise aracın arızalanması üzerine özel bir servise giden M., burada aracın gerçek kilometresinin 125.000 km civarında olduğunu öğrendi.

Bunun üzerine aracın kilometresini düşüren A. İsimli şahsa dava açıldı. Açılan davayı kabul eden İstanbul Anadolu 24. Asliye Ceza Mahkemesince A.’nın aracın kilometresini düşürdüğü ispatlanınca A., dolandırıcılık suçundan mahkum edildi.

Temyiz Talebi Reddedildi
Karar sonrasında sanık A. ve Cumhuriyet Savcısı kararı temyiz ederken, Yargıtay 23. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararın bozulması yönündeki talebini reddetti.

Artık Dolandırıcılık Sayılacak
Yargıtay’ın almış olduğu bu karar sayesinde araç km düşürme işlemi ile araç satmak TCK’nın 153. Maddesine göre dolandırıcılık suçu sayılacak. Suçtan mahkum edilenlere ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilebilecek. Daha öncesinde aracın kilometresini düşürerek satmak dolandırıcılık olarak değil, uyuşmazlık olarak değerlendiriliyordu. Aracının kilometre göstergesi ile oynayan kişi ise elde ettiği haksız kazancı tazminat olarak ödeyerek bu durumdan kurtulabiliyordu.

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here