Ağır Vasıtanın kör alanları

Sarı renkte boyalı olan alanlar kamyon şöförünün göremediği kör alanlarıdır.

. Asla bir kamyonun önüne hattını kesercesine dalmayın. Yüklü bir kamyonun durması arabalara göre çok uzun mesafelerde olur.
. Kamyonların yanında gezinir gibi sürüş yapmayın. Ağır ve uzun vasıtaların şoförlerinin aynalardan göremediği kör alanları çok fazladır.
. Kamyonları çabuk sollayın. Bu süreçte sallanmayın ve eğer geçme durumunuz yoksa yavaşlayıp geride kalarak ağır vasıtanın kör noktalarından kurtulun.
. Hat değiştirirken dikiz aynanızdan arkanızdaki kamyonun her iki farını da görün. Bu sollama sonrası içinde geçerlidir.
. Ağır vasıtaları soldan geçiniz sağ tarafını otoyollarda bile kullanmamaya özen gösteriniz. Büyük kör alanlarının içinden geçmemeye özen gösteriniz.
. Kamyonla aranızda bir emniyet kuşağı bırakınız. Önünüzdeki ağır vasıtadan 20-25 araç mesafesi boşluk bırakınız. Arkanızda ki ağır vasıtayla aranızda 10 araçlık bir mesafe bırakınız. Bir kamyona çok yakın olmak sizin görüş alanınızı da kısıtlar.
. Kamyonun dikiz aynasına dikkat ediniz. Siz orada kamyon şoförünün yüzünü görmüyorsanız o da sizi görmüyor demektir. Kör alandasınız.
. Kamyon gibi ağır vasıtalara manevra yapabilmeleri için geniş alan bırakınız. Ağır vasıtalar kavşaklarda dönerken kendi hatları yetmez diğer hattıda kullanırlar. Bunu bilerek ağır vasıtalara geniş alan bırakarak onların işlerini sıkıntısız yapabilmelerini sağlayınız.
. Yola katılırken ağır vasıtaların önüne birden atlamayın.
. Ağır vasıtaların dibine kadar girip önünüzü görmeden sağa yada sola ani şerit değişimi yapmayınız. Kamyonların yada Tır ların arkasına çarpıp altına giren araçların çoğu bu şekilde sürücüsünün önünü görmeden ani şerit değiştirmesinden kaynaklanır.

Not; Hiçbir kamyon şöförü önünde belli bir mesafeyi görmez çünkü uzun yolda arkasına yaslanır hatta koltuğa da gömülür yani şehir içinde kullandığı gibi kullanmaz.

Ağır Vasıtanın kör alanları
Ağır Vasıtanın kör alanları

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here