Münih’ten alınan son haberlere göre BMW, yeni önden çekişli araçları için çift kavramalı bir şanzıman üzerinde çalışıyor. BMW 2014 yılında ilk önden çekişli modelini satışa sunduğunda, müşterilerin standart 6 ileri manuel şanzıman ya da Aisin yapımı 8 ileri otomatik şanzıman arasında tercih yapmasına olanak tanıyordu.

Aisin üretimi bu şanzımanı kullanan birçok kişi, BMW’deki bu şanzımanın başarılı olduğunu anladı. Ancak araç manuel moda alındığında ise alt viteslere inmek sorunlu bir işlem gibi görünüyordu.. Örneğin sollama manevrası ya da keskin viraj için vites düşürmek istiyorsunuz, ancak şanzıman aracı 7. ya da 8. viteste seyrettiriyor. İşte bu noktada farklı devir değişiklikleri ile birlikte çok sayıda vites küçültmeniz gerekiyor. Örneğin Mercedes-Benz’de ara vitesleri atlayan bu çoklu vites küçültme özelliği bulunuyor.

Peki BMW, yeni çift kavramalı şanzıman teknoloji ile önden çekişli performans modellerini mi hedefleyecek? Volkswagen hali hazırda çift kavramalı otomatik şanzıman teknolojisini önden çekişli modellerde kullanıyor. Önden çekişli araçlardaki sorun ise 245 nm/tork üzerindeki motorlarda düşük hızlarda tork yönlendirmesi yapılması. Yani BMW’nin kullanması muhtemel bu otomatikleştirilmiş şanzımanın kağıt üzerinde düşük vites performansının azalacağı öngörülüyor.

Bu şanzımanın kullanılacağı modeller arasında ise yeni BMW X1 ve tanıtılacak X2 olması bekleniyor. Şuanda 6 ileri manuel ya da 8 ileri Aisin otomatik şanzıman ile önden çekişli olarak tercih edilebilen BMW X1 ve henüz tanıtılmayan X2, önden çekişli platform üzerine konulandırılacak. Bavyeralı üreticinin muhtemel X1 M ya da X1 M40i modellerini de seçenekler arasına ekleyerek daha hızlı ve agresif vites performansı sunması da bekleniyor.

Çoklu vites düşürme özelliği ile daha sportif bir sürüş sunacak yeni çift kademeli şanzımanın en erken 2 yıl içerisinde önden çekişli modellere gelmesi bekleniyor.

12193636_905462886174307_6883283487039319129_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here