Volkswagen Grubu ile patlak veren emisyon hilesi olayı, gündeme damga vurmuş durumda. Dünya basınında geniş yer bulan olayın ardından Volkswagen Grubu büyük bir darbeye uğramış, CEO’su istifa etmiş ve hisseleri çakılmıştı.

Ancak öyle görünüyor ki Amerikalı kuruluşların yakaladığı emisyon hilesi, BMW, Mercedes Benz, Opel ve PSA Peugeot-Citroen markalarının da incelenmesine neden olacak.

Amerika merkezli “Transport & Environment” dergisinde yer alan habere göre, yalnız Volkswagen markaları değil diğer birçok üretici Avrupa emisyon standartlarının katlarca üzerinde salınım değerleri üretiyor.

Üreticiler emisyon hilesini nasıl yapıyor?

Amerikalı T&E Dergisi ve Temiz Ulaşım Birliği, son üç yıldır otomobil üreticilerinin emisyon testlerini manüpile etme yöntemlerini açıklıyor.

Testlerden önce otomobil üreticilerinden, araçların akülerini şarj etmeleri isteniyor. Şarj esnasında çeşitli yazılımsal değişiklikler yapan otomobil üreticileri, test sonucunu etkileyecek her veriyi %4 oranında düşürerek aracın durağan olduğu durumlarda, test cihazına yanlış bilgiler aktarıyor. Bu hileleri yaptıklarını kabul eden üreticiler, durumu tahmin edilemez sapmalar olarak değerlendiriyor. Sonuç olarak resmi yakıt tüketim değerleri ile normal bir sürücünün kullanımındaki tüketim değerleri %40 kadar fark edebiliyor.

Bu yüzden yeni dizel otomobillerde nitrojen oksit salınım oranı, izin verilen sınırlardan 5 kat daha fazla. Bu da yollardaki her 10 arabadan yalnızca 1’inin bu sınırlara uyduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan testlere göre Avrupa emisyon kısıtlamalarından Audi A8 TDI 21.9 kat, BMW X3 dizel 9.9 kat, Opel Zafira dizel 9.5 kat ve Citroen C4 Picasso 5.1 kat daha fazla zehirli gaz salınımı yapıyor. Tüm bu otomobillerin resmi testleri geçtiğini düşündüğümüzde işin içinde bir hile olduğu tahmin edilebiliyor.

Karbondioksit testlerinde Mercedes Benz’in neredeyse her dizel modelinin salınımı, test ortamında elde edinilen değerlerden %50 daha fazla görünüyor. BMW 5 Serisi ve Peugeot 308’in dizel modelleri ise %50’nin hemen altında daha fazla karbondioksit salınım değerleri sunuyor.

Endişe verici bir diğer unsur ise piyasaya yeni gelen her modelin, bir öncekinden neredeyse 2 kat daha fazla emisyon değerine sahip olması. Örneğin yeni VW Golf 7’nin satışa sunulması ile birlikte CO2 salınımı da %22’den %41’e yükseldi. Yeni Mercedes Benz C Serisi’nde ise salınım oranı %37’den %53’e yükseldi. Renault Clio 4 içinse bu oran bir önceki modele göre %19’dan %34’e yükseldi.

Bu rakamların yayınlanması ve BMW’nin de bu hileli yöntemi tercih ettiğinin duyulması ile birlikte, Alman otomobil devinin Frankfurt’taki hisseleri de %9.3 düşüşe geçti.

Tüm dünyada büyük bir skandal haline gelen egzoz emisyonu hilesi, otomobil üreticilerinde milyarlarca euroluk zarara neden oldu. Prestijin yanında ciddi miktarda maddi zarara da uğrayan Volkswagen, 1 günde 1/3 oranında eridi.

12046576_894136700640259_5626439883831186836_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here