Ford mühendisleri şu sıralar aydınlatma teknolojisi üzerine yoğun mesai harcıyorlar.

Işıklandırma olmayan yollarda gece seyahat etmenin hala korkulu rüya olduğu günümüzde Ford, bu sorunun çözümünü Kamera Tabanlı Gelişmiş Ön Aydınlatma Sistemi ve Spot Aydınlatma Sistemi olarak adlandırılan yeni sistemler üzerinde çalışıyor.

Ford Motor Company?nin üzerinde çalıştığı bu teknolojilerin ana fikri, ışıklandırma olmayan yollarda sürücünün karşılaşacağı muhtemel tehlikeleri tespit etmek. Ford, muhtemel tehlike oluşturabilecek trafik unsurlarını yayalar, bisikletliler ve yola çıkması olası hayvanlar olarak tanımlıyor.

Ford?un Mondeo modelinde sunulan Adaptif Aydınlatma Sistemi ve Trafik İşaretçileri Tanıma sistemi gibi özellikler ile birlikte geliştirilen Kamera Tabanlı Gelişmiş Ön Aydınlatma Sistemi, rota üzerindeki virajları ve kuytu köşeleri GPS sinyalleri ile tespit ediyor. GPS bilgisinin bulunmadığı durumlarda ise dikiz aynasının arkasına konumlandırılmış kamera yolu gözetleyerek daha iyi aydınlatma sunuyor.

Bu özellik, sistemin yoldaki şeritleri analizi ve yoldaki kavisleri tahmin eden bir teknoloji ile işliyor. Yakın zamanda belirli Ford modellerinde yer alması beklenen bu teknolojiyi, sürücünün bakış açısına göre en uygun ışık demetini takip eden Spot Aydınlatma Özelliği tamamlıyor. Henüz geliştirme aşasında olan Spot Aydınlatma Özelliği, örneğin bir kavşağa yaklaştığınızda farların 180 derecelik bir açıyı aydınlatması komutunu vererek muhtemel trafiği fark etmenizi sağlıyor.

Mercedes Benz S Serisi?nde kullanılan benzer aydınlatma teknolojisi, kızılötesi kamera ile 120 metre dâhilinde, aynı anda 8 insan ya da hayvanı tespit edebiliyor. Karanlık yolda tespit edilen tehlikeler, risk durumuna göre sarı ya da kırmızı kutucuklar ile bilgi ekranında görüntüleniyor.

Ford?un bu teknolojiye kazandırdığı özellik ise sistemin tehlikeyi tanımlayıp sis farlarını tehlikenin üzerine yönelterek onları görünür kılması.

12141700_901955306525065_5095786527502340870_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here