Renault bünyesinde bulunan Romen otomobil üreticisi Dacia, bugüne kadar ki ilk otomatikleştirilmiş manuel şanzımanı hakkındaki detayları açıkladı.

Logan, Logan MCV, Sandero ve Sandero Stepway modellerinin TCe 90 benzinli motor seçeneği ile tercih edilebilecek Dacia?nın 5 vitesli Easy-R otomatikleştirilmiş manuel şanzımanı, pratikte debriyaj pedalı olmayan bir manuel şanzıman gibi çalışarak sürücüye düşen yükü azaltıyor.

Yılsonuna kadar Logan, Logan MCV, Sandero ve Sandero Stepway?in 90 beygirlik benzinli motor seçeneğiyle tercih edilebilecek yeni Easy-R otomatikleştirilmiş manuel şanzıman, Dacia?dan yapılan açıklamaya göre ?ulaşılabilir? bir fiyat ile gelecek.

TCe 90 Easy-R versiyonu için açıklanan karma tüketim değerleri 4.9 lt/100km olarak açıklanırken, Sandero, Logan ve Logan MCV modellerinin karbondioksit salınımı 109 g/km olarak açıklanmış.

Sandero Stepway modelinin karbondioksit salınımı ise 115 g/km olarak belirtilmiş. Şaşırtıcı bir şekilde Dacia?nın açıkladığı tüm bu rakamlar, manuel şanzımanlı versiyon ile aynı görünüyor.

Bilgisayar kontrollü elektromekanik çalıştırıcılar ile sürücünün yükünü devralan Easy-R otomatik şanzıman, vites değişimini ve debriyajın tekrar ayarlanmasını otomatik olarak gerçekleştiriyor. Easy-R 5 ileri otomatikleştirilmiş şanzıman Drive ve Manuel olmak üzere iki farklı moda sahip olacak.

Drive yani sürüş modunda sürücü, vites seçme, debriyajı ayarlama gibi yükümlülükleri şanzımana bırakacak. Şanzıman ise yakıt ekonomisi ve ivmelenme arasındaki dengeyi sağlayacak. Manuel modunda ise sürücü vitesi M pozisyonuna getirecek ve triptronik sistemdeki gibi artı ve eksi butonları sayesinde vites arttırıp küçültebilecek.

İlk kez otomatikleştirilmiş şanzımana yer verecek Dacia, şimdilik ürün gamının bir bölümünde bu seçeneği sunsa da, ilerleyen dönemlerde Duster modeli ile birlikte dizel motor seçeneklerinin de Easy-R sistemi ile sunulması planlanıyor.

11219681_886530194734243_3921577334266523155_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here