Yapay zekaların kullanım alanı son yıllarda genişlemeye devam ediyor. Kuşkusuz ki yapay zekayı en etkin kullanan sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor.

Robotlara ve yapay zekaya, en temelinden robotik üretim tesislerinden aşina olan otomotiv sektörü, gün geçtikçe teknolojiyi daha da ileri taşımanın yollarını arıyor.

Geçtiğimiz haftalarda, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, markanın Model S ve Model X modellerini şarj etmede kullanılacak, bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen robotik kolların bir görselini paylaşmıştı.

Elektrikli otomobillere ve teknolojiye büyük önem veren Japon otomobil üreticisi Toyota’da önümüzdeki dönemde araçlarında kullanacağı yapay zeka için büyük bir yatırım yapmayı planlıyor.

Bilgisayar bilimi ve insan-makine ilişkisine 50 milyon dolarlık bir yatırım planlayan Toyota’nın amacı, bu yatırım sayesinde daha kısa sürede daha fazla otomobil üretmek de değil.

Japon otomobil devi bu nakit yatırım ile uzun yol yaralanmalarının ve ölümlerinin önüne geçmek istiyor.

Toyota Grubu ARGE Yöneticisi Kiyotaka Ise: “Akıllı otomobil teknolojisini hız kazandırmak istiyoruz. Bu sayede, mobilite ve robotiğin desteğiyle biran önce ölüm ve yaralanmaların sayısını düşürmeyi amaçlıyoruz.” Dedi.

Toyota mühendisleri, bu araştırma ve geliştirme sürecini tek başına sürdürmeyecek. Dünyanın en saygın okullarından MIT ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar ve bilim adamları da mühendislere destek verecek.

Bilmeyenler için hatırlatmak gerekirse, Toyota elektrikli otomobil çalışmalarının yanı sıra 1970 yılından bu yana endüstriyel robot üretimi ve geliştirmesi yapıyor.

Eğer herşey planlanan gibi giderse Toyota, bu yatırımının karşılığı olarak yeni modellerinde daha gelişmiş altyapılar kullanabilecek. Bu sayede araçlar daha güvenli sürüş kararları verip, yoldaki ve aracın etrafındaki objelerin muhtemel hareketlerini tespit edebilecek.

11010957_887952311258698_1287781768536175405_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here