Volkswagen’in başı Amerika satışları nedeniyle büyük belaya girdi! Amerikalı denetçiler, Alman otomobil üreticisinin dizel motorlu modellerin egzoz emisyonu oranlarında sahtekarlık yaptığını tespit etti.

Volkswagen Grubu’nun dizel motorlu araçlarını test eden Amerika Çevre Koruma Ajansı EPA ve California Hava Kaynakları Kurumu, araçların Amerika çevre standartlarına aykırılık tespit etti.

Öyle ki Volkswagen’in bu kurumlara gönderilen test araçlarına, normal kullanımda emisyon salınımını arttıran ve test sırasında emisyon salınımını azaltan bir yazılım yerleştirdiği öğrenildi.

Bu yazılımı “Salınım Gizleme” olarak adlandıran denetim kurulu EPA, testlerde normal değerler veren araçların normal kullanımda ise izin verilen emisyon oranında 40 kat daha fazla zehirli maddeyi serbest bıraktığını açıkladı. Ajans, bu hilenin sonucunda Alman devi Volkswagen’in 18 milyar dolara varan ceza ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Ülkenin temiz hava kurallarına uymayan her bir araç için Volkswagen $37.500 yani yaklaşık 112 bin TL ceza ödemek zorunda kalacak. 2008 yılından bu yana bu kuralı ihlal eden 482.000 dört silindirli dizel motorlu Volkswagen ve Audi satan VW Grubu, bu ciddi cezayla karşı karşıya kalacak

EPA, Volkswagen’i acil olarak 2009-2015 arasında üretilen 2.0 TDI motorlu Volkswagen Jetta, Passat, Jetta SW, Beetle ve Audi A3 modellerini geri çağırması için uyardı.

Açıklamanın ardından daha derin bir inceleme talep eden Volkswagen tarafından ise CEO Martin Winterkorn, Amerika’nın temiz hava sahası kurallarını ihlal ettikleri için “derin üzüntü içerisindeyiz” açıklaması yapıldı.

Winterkorn açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Müşterilerimizin ve halkın bize duyduğu güveni kırdığımız için gerçekten üzgünüm. Yetkili makamlar ile şeffaflık ve aciliyet içerisinde bu durumu görüşeceğiz. Konu hakkında daha derin bir araştırmayı da talep ettik. Şirket içi kurallarımızın ihlalini içbir şekilde tölere etmedik, etmeyeceğiz.” dedi.

Volkswagen aynı zamanda Amerika’daki 2.0 TDI motora sahip tüm modellerinin satışlarını da durdurma kararı aldı. Amerikan hükümeti de aldığı kararla, konu çözüme kavuşana kadar markanın 2016 yılında 2.0 TDI motorlu hiçbir modelin satmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Amerika satışlarının %20-25 civaranı dizel motorlu araçların oluşturduğu düşünülürse, Volkswagen’in satışlarının ciddi oranda düşmesi bekleniyor.

12027495_891488670905062_2743565814243054970_n

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here