Dedelerinin anılarını yaşatmak isteyen aile, evlerinin bahçesini klasik araba müzesine çevirdi.

Kastamonu’da bir aile, dedelerinin anılarını yaşatabilmek ve klasik arabalardan oluşan mirası koruyabilmek amacıyla evlerinin bahçesini klasik araba müzesine çevirdi. Evin bahçesinde oluşturulan garajda 1940’lı yıllara ait 40’tan fazla otomobil görenleri hayrete düşürüyor.

Kastamonu’nun Budamış köyünde ikamet eden Filiz Koral’a ait evin garaja çevrilen bahçesinde 40’tan fazla klasik otomobil bulunuyor. Otomobillerin içerisinde 1940 model DeSoto çok ilgi görüyor.

“HATIRALARI YAŞATMAK İÇİN…”

Klasik otomobil tutkunu olan merhum kayınpederi Mehmet Koral’ın zamanında başlayan klasik otomobil tutkusunun zamanla eşi merhum Sebahattin Koral’a geçtiğini belirten Filiz Koral, şöyle konuştu: “Eşim Sebahattin, otomobil konusunda çok titiz biriydi. Eşimden kalan hatırayı bizler devam ettirmek istedik. Kendisi arabanın bir yerinde en ufak bir çizik görmek istemezdi. Çok değerliydi arabaları ve bir çocuk gibi bakardı onlara. Bizlerde onun hatırasını yaşatmak istedik fakat onun kadar başarılı olamadık.

“UZUN BİR SÜREÇ

Rahmetli babaları Sebahattin Koral’ın ailesine bıraktığı bu mirası yaşatmak için büyük uğraş verdiklerini açıklayan kızı Bilgen Kaya, “Dededen oğula geçen bir süreç. Yaklaşık 70-80 yıllık bir süreç” dedi. İlerleyen zamanda kendilerini özel bir merak sardığını belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “O sevgiyi babam bize aşıladı. Babam arabalarına çocuğu gibi bakar gözetlerdi. Tabi biz onun yaptığı kadar ilgilenemiyoruz ama onun anısını her zaman yaşatmak istiyoruz. Sadece Kastamonu’dan değil çevre illerden bile getirdiği arabalar bulunuyor. Gecesini gündüzüne katarak onları buraya getirdi ve en ufak ayrıntısına kadar bakım ve onarımlarını yaptı. Üzerine dahi toz kondurmuyordu arabaların. Gerçi biz onun kadar yeterli değiliz bu konuda ama yine onu saygıyla anıyoruz.

Rahmetli dedemiz Mehmet Koral, Kastamonu’nun en eski sürücülerindendir. Taksi şoförlüğü yapardı ayrıca ustalık konusunda çok iyi bilgisi vardı. Bir arabanın motorunu indirip yeniden yerine koyabilecek bilgiye sahipti. Dedem Mehmet Koral ‘Sabır Usta’ olarak anılırdı. Sabır Usta’dan Sebahattin Koral’a geçen bu merak, biz evlatları ve eşiyle birlikte sürdürmeye çalışılan bir gelenek haline geldi.” KOLEKSİYONUN EN ESKİSİ 40 MODEL DESOTO Geçen yıl hayatını kaybeden Sebahattin Koral’ın ardından klasik otomobillerle yeteri kadar ilgilenemedikleri için bir kısmını elden çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade eden Bilgen Kaya, şöyle konuştu: “Burada görünenden çok daha fazlaydı. Zaman içerisinde bakımlarını yapamadığımız için bir kısmını elimizden çıkarmak zorunda kaldık. Şu an 40 üzerinde bir klasik otomobil bulunuyor. Bunun en yaşlısı 1940 model DeSoto oluyor.” Dedesi Mehmet Koral’ın Kastamonu’ya ilk Tofaş marka otomobili getirdiğini aktaran Kaya, şunları söyledi: “Dededen başlayan gelenek yarım asırdan fazla devam ediyor. Fakat evin bahçesi ile birlikte otomobillerinde bakım ve onarımlara ihtiyacı var.” Evin bahçesini klasik otomobil müzesine çeviren Koral ailesinin garajlarında 1967 model Plymouth, 1920’li yılların klasik arabaları, Mercedes, Ford, Toyota gibi ünlü markaların klasik arabaları da bulunuyor.

evin-bahcesi-klasik-araba-muzesi-4310407_o

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here