AB standartlı yeni ehliyetler çip yerine karekodlu yapıldı. Sahteciliğe karşı 8 ayrı özel güvenlik tekniği kullanıldı.

Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kan grubu, kimlik numarası gibi bilgiler bulunuyor.

Yeni ehliyetler Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli. Buna göre özel araçlarıyla Yunanistan`a gidecek olanların 415 liraya `uluslararası sürücü belgesi` alma zorunluluğu da ortadan kalmış oldu. Yeni ehliyetlerin 15 liraya mal olduğu düşünüldüğünde 400 liralık bir avantaj sağlayacak.

Otomobil, minibüs gibi küçük araçlar için kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetler de 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücü belirtilen süreyi doldurduktan sonra sağlık ocağına gidecek ve tekrar, ‘Sürücü olur raporu’ alacak. Bu raporu aldıktan sonra 15 lirasını vererek, ehliyetini değiştirecek.

Stajyer ehliyet

İlk defa sürücü kursuna ehliyet almak için başvuran kişinin, sınavlarda başarılı olduktan sonra 1 yıl staj göreceğini, bu süre içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sürücüye 50 ya da 70 ceza puanı hakkı vereceğini söyledi. Sürücünün bu sürede ceza puanını doldurması halinde aldığı stajyer ehliyeti iptal olacak.

‘Park edemeyene ehliyet verilmeyecek’

İSKEF Başkanı Murat Tekin, Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği’nin 29 Mayıs 2013’te değiştiğini, yönetmelikle direksiyon sınavlarının daha da zorlaştığını belirtti.
Sürücü kurslarında en az 12 saat direksiyon eğitimi verilmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, “100 kişiden 99’u ehliyetini alabiliyordu. Şu anda başarı oranları yüzde 55 ile 60 arasında. Neden? Çünkü ölçme ve değerlendirmede not sisteminden, başarılı ya da başarısız bölümüne geçildi. İki araç arasına park edemeyen, yokuşta aracını geriye kaçıran, 25 metre geri geri gelemeyen, 30 dakikalık sınavda bu kombinasyonun tamamını yapamayanlar başarılı olamıyorlar” dedi.

Ehliyet değişimi için;
Karayolları Trafik Yönetmeliğindeki değişikliğe bağlı olarak ehliyetlerin değişimi için randevulu sistemle başvuruların kabulüne başlandı.

Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. Sürücü belgeleri 5 yıl içerisinde değiştirilebilecek.

01.01.2016 ile 31.12.2020 Tarihleri Arasında ICAO standartlarında biyometrik fotoğraf,Sürücü Olur Raporu,Anlaşmalı Bankalara Yatırılmış 15 Tl ehliyet parası ile başvurmaları belirtildi.

Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-mail adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.

Yeni ehliyetler
Yeni ehliyetler

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here