KONUK YAZAR / İlke BAYDUR

KONUK YAZAR / İlke BAYDUR

Herkese Selamlar, sevgiler. Benim aracım 2013 model bir Mitsubishi ASX. Mitsubishi’nin 4A92 Kodlu, 1600 CC 16 Sübap, 4000 devirde 154 NM Tork, 6000 Devir’de 117 HP Güç veren, Üstten Çift Egzantirikli MIVEC (Değişken Supap Zamanlaması) sistemine sahip bir motordur. Kağıt üzerinde çok parlak verilere sahip olamayan bu motor, boş ağırlığı 1285 kilogram olan ASX’i katalog verilerine göre 11.5, gerçek kullanıcı verilerine göre 10.3 saniye civarlarında 0’dan 100 km/h hıza ulaştırır. Son sürati katalog verilerine göre 183 km/h, Son kullanıcı verilerine göre ise aracı sonuna kadar zorlayınca 220 km/h civarındadır. Geçişleri Kemikli ve net olan, GETRAG üretimi beş ileri bir geri kademeli şanzıman aracın motoru ve aktarma organlarıyla tam bir uyum içindedir. Vites oranları oldukça kısa ve çok iyi ayarlandığı için, aracımızın yakıt tüketimi de oldukça makuldür, Şehir dışında ortalama tüketim 5 litre civarlarında seyretmekte, şehir içinde ise 6-7 litre civarlarını görmektedir. En yoğun dur kalk trafikte bile 9 litre tüketimi geçtiği pek görülmemiştir. 1 Depo benzin ile (63 litre) şehir dışında 1230 KM Menzil görülebilmektedir. Şehir içinde ise bu menzil 750-800 KM civarlarına düşmektedir. Araçta start stop sistemi mevcuttur. Yoğun trafiklerde veya trafik ışıklarında motor kendini stop eder ve debriyaja basmadan araç çalışmaz. Bu özellik hem karbon salınımı açısından (doğaya saygı, çevreye saygı), hem de yakıt tüketimi açısından harika bir sistemdir. Mitsubishi bu sistemin ismine ‘Cleartec’ demiştir ve ASX modeli araçların arka bagaj kapağında bu özelliğin belirtildiği amblem görülebilmektedir.

Bir japon otomobili olması sebebiyle, bolca yol ve lastik gürültüsü alır. Yalıtım açısından fazla başarılı bir model olduğu söylenemez. Yalıtım konusunda makyajlı versiyonları biraz daha iyidir (2012 ve üzeri) 120 km/h üzeri hızlarda rüzgar sesi de almaya başlar. Frenleri gerçekten başarılıdır, bazı test verilerine göre duruş mesafesi 37 metre civarlarındadır. Yol tutuşu, sınıfına göre gayet iyidir. Geyik Testleri sonuçları, iki çeker ufak bir SUV için sınıfındaki en iyi sonuçlardan birisidir. Youtube’daki km77 testlerinden incelenebilir. Orta sertlikte süspansiyon sistemine sahip olan bu aracın, 4 tekerleği de bağımsız süspansiyona sahiptir. Darbe emişleri gayet başarılıdır, ufak çukurları pek hissettirmez. Ancak özellikle soğuk havalarda, araç ısınana kadar arka süspansiyonlar biraz sesli çalışabilmektedir.

EuroNcap kaza testinden 2011 yılında 5 yıldızı kapan bu model, IIHS Small Overlap gibi ciddi testlerden de alnının akıyla çıkmıştır. Sürücü tarafından yapılan Small Overlap testinden, 2013 yılında ‘Top Safety Pick +’ ve ‘Acceptable’ notunu kapan bu araç, 2018 senesinde yolcu tarafından yapılan aynı testte ise, perde hava yastığı tam olarak açılmadığı için ‘Marginal’ notuna layık görülmüştür. Aracımızın standart donanımında, sürücü diz hava yastığı da dahil olmak üzere 9 hava yastığı (bazı kaynaklar 7 olarak açıklar ancak tüm hava yastığı yazan kapakları saydığınızda 9 ediyor), ESP, ASR, ABS, EPS gibi sistemler bulunmaktadır.

Araç Invite, Intense ve Instyle paketlerle ülkemizde satılmıştır. Invite en baz paket, Intense 2015’e kadar Full paket sonrasında orta paket, Instyle ise 2015 ve sonrasında full paket’tir. 2013 model yılı bir ASX için konuşacak olursam, alınacak en iyi paket Intense paket olacaktır. Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma, Karartılmış Arka Camlar, Double din ekran ve geri görüş kamerası, Deri Koltuklar, Ön koltuk ısıtma, Elektrikli sürücü koltuğu, 17 İnç’lik 215 60 17 ebatında lastikler, otomatik katlanan yan aynalar, dikiz aynalarında sinyal lambası gibi özellikler Intense paketinde gelmektedir.

ASX’lerin iç malzeme kalitesi yer yer yumuşak yer yer sert plastiktir. Vasat işçilik ve plastik kalitesi nedeniyle zaman zaman ön konsoldan trim sesleri gelebilmektedir. Ancak bu tarz problemler biraz ince işçilik ile kökünden çözülüyor.

ASX’lerin triger kayışları zincirli tiptir. Motoru soğuk havalarda ısınıncaya kadar biraz gürültülü çalışır. Yüksek hızlarda özellikle motor sesi iç mekana sızar, ancak bu ses Headers sebebiyle oldukça akustik ve güzel bir sestir.

ASX kullanıcısını üzmeyecek, güvenli, sağlam, konforlu bir otomobildir.

_____

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here