KONUK YAZAR / Çağrı CİHAT

KONUK YAZAR / Çağrı CİHAT

Aracım 1995 model Tempra’nın SXA serisidir. 8 yıldır kullanıyorum. İlk sahibinden bakımlı olarak aldığım için şanslıyım. Sayesinde sanayide hiç bir ustayla tanışıklığım yok. Sadece gerekli olan bakımlar için en uygun fiyatı veren ustaya götürüyorum. Konforu yol tutuşu mükemmel bir araçtır. Çok yüksek hızlarda bile uçacakmış hissi vermez. Oturaklı araçtır. Yakıtı da çok düşüktür. Doğru kullanımda 0 sorun olmasa da çok nadir arıza çıkarabilecek bir araçtır. Bu söylediklerim çok uçuk gelebilir bir tempra için ama gerçek bu. Sadece performansı ve yalıtımı beni tatmin etmiyor. Yalıtımı çok rahatsız etmiyor ufak işlemlerle çok iyi olabiliyor fakat 1.6 motor 86 hp az geliyor. Tempralarla alakalı halkımızın özellikle de ustacıklarımızın ön yargıları çoktur. Sanki aldığın an elinde ufalanıp gidecekmiş gibi muamele yaparlar. Tabi piyasada hoşafı çıkmış bir çok Tempra olduğundan hepsini öyle zannediyorlar. Bakımsız her araç masraflıdır. Aldığımdan beri 50000 km kullandım. Şu anda 170 bin km de. Bugüne kadar hiç yolda bırakmadı. (Yakıt bitmesi dışında ?) Fiyatına göre alınabilecek en iyi araç olduğunu düşünüyorum. Günümüz araçlarında bile yeni kullanılmaya başlanan bazı teknolojik alt yapılara sahip. Mesala yüksek ve kısa bagaj kısmı yol tutuşunu arttırsa da geri görüşlerde sıkıntılı. 0.28 lik sürtünme kat sayısıyla yarış arabalarını aratmayacak bir aerodinamik yapısı var. Bağımsız süspansiyonlar. Fiat Coupe Marea Brava gibi araçlarla aynı platformda üretilmiştir.

Halkımızın doğru bildiği yanlışlardan bahsedecek olursak

1-Kaportası sağlamlığı : Kaportanın şasinin zayıf olduğunu düşünürler. Bu nedenle güvenli olmadığı kanısındadırlar. Dönemine göre konuşacak olursak bu yanlıştır. Elbette 90 lı yıllarda üretilen Tempralarla yeni araçlar kıyaslanmaz. Tempra’ da günümüzde uygulanmaya başlanan katlanabilir şasi özelliği vardır. ve motoru askıdadır. Önden bir darbe aldığında motorun yere düşüp sürücü kabinine gelen darbenin azaltılması için tasarlanmıştır. Ayrıca galvenizli saclıdır. Kolay kolay çürümez. Güvenlik için aracın sağlamlığı değil yolcunun korunması önemlidir. Yapısı gereği düşük hızlarda yapılan kazada beklemediğiniz hasarlar meydana çıkabiliyor fakat yüksek hızda yapılan kazada beklemediğiniz şekilde sizi koruyor.

2- Gösterge sürekli arıza çıkarır tamiri yoktur. : Tempraların dijital göstergeli modelleri için söylenmiştir. Kesinlikle yanlıştır. 20 yıldır hiç bir sıkıntı çıkarmadı ama bu hiç çıkarmayacağı anlamına gelmez. Bozulduğunda ülkemizde en iyi şekilde tamir bakımını yapacak ustalarımız mevcuttur. Fiyatları da uçuk değildir.

3- Göstergede parlaklık ayarı ve trip tuşuna basıldığında 01 çıkarsa motor bitik 02 çıkarsa motor iyidir. : Tamamen uydurma bir durumdur. 01 italya üretimi borg marka gösterge 02 Türkiye üretimi takosan marka gösterge olduğunu ifade eder.

4-200 km/h geçince göstergeden tabut kuru kafa çıkması. : Böyle birşey olduğuna yemin edenler bile var ama tamamen uydurma. Her normal araç gibi 200 km’den sonra 201, 202, 203 diye 240′ a kadar gider. 240 km’ den sonrasını göstermez.

5- Ön takımı çabuk bozulur : Torosun ön takımı bile daha sağlam derler fakat torostan gelecek her sesi hoş karşıladıklarından daha dayanıklı olduğu düşüncesindedirler. Ön takım tamamen kullanıma bağlıdır. Fakat bahsedildiği kadar dandik değildir.

Tempralar ülkemizde 1.6 mpi, 2.0ie 8v, 2.0ie 16v motorlarıyla da satışa sunulmuştur.

En dolusunda abs, tam oto. klima, airbag, sunroof, immobilizer, 4 cam otomatik, ön kol dayama ve aklıma gelmeyen bir çok özelliği mevcuttur. Ve döneminin en donanımlı araçlarından biridir.

En güçlü motoru olan 2.0ie 16v 148 hp güce sahip Lancia Delta Integrale nin ralli motoru kullanılmış ve zamanında en güçlü sedan otomobili olmuştur. Yerli Mercedes dedikleri tam da bu işte.

Gelelim eksilerine

1- Ustası sıkıntılıdır. 1.6 karbüratörlü dışında hemen hemen hiç bir arabaya bakmazlar. Baksalarda bo zup gönderirler. Çok sayılı ustaları vardır.

2-Orjinal yedek parça yok denecek kadar az. Hatta bazı parçalar hiç bulunmuyordu ama artık kullanıcıların girişimleriyle yavaş yavaş bulunmaya başladı.

3-Aynaların görüş alanı çok dar. Bombeli aynaları olsa on numara olurdu.

8 yıldır çok memnuniyetle biniyorum. Almayı düşünenler kesinlikle ucuza kaçmasın temizi artık zor bulunuyor. 15-20 bin TL şahine vereceğinize Tempra almanızı tavsiye ederim. Bakımsız hor kullanılmış olanı çok başınızı ağrıtır. Tabi tüm arabalar için aynı bu durum. Piyasası 10 bin ile 20 bin TL arasında değişiyor. Bu söylediklerime eminim çoğunuz gülecektir belki ama ülkemizin işgüzar galericileri ve ustayım diye geçinen ustacıklarımız yüzünden çok hor görülen bir araç. Yavaş yavaş değerini bulmaya başladı. Herkese sevgiler selamlar…
________________________________

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun..

İletişim adreslerimiz;

cagdaser@arabateknikbilgi.com

cagkaner@arabateknikbilgi.com

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here