KONUK YAZAR / Onur ATABEYOĞLU

KONUK YAZAR / Onur ATABEYOĞLU

Yaklaşık 6 aylık bir kullanım süresinden sonra bu otomobille ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Ben bu aracı almadan önce forum sitelerini, inceleme videolarını gözden geçirdim ve aracı almaktan vazgeçtim. Daha sonra aracı kullanan kişilerden fikirlerini aldım, bu kişilerin otomobillerini deneme şansım oldu ve aracı almaya karar verdim. Her otomobilde geçerli olmak üzere, o araçla ilgili fikir sahibi olmak istiyorsanız kesinlikle kullanıcılarından bilgi almak en sağlıklısı diye düşünüyorum.

Aracım 2012 Chevrolet Cruze lt Hatchback. 1.6 motor, 124 hp. otomatik şanzıman. şu an 95 bin km’de. prins marka lpg ile kullanıyorum. Aracımda standart donanıma ek olarak hız sabitleyici mevcut. Chevrolet cruze tecrübelerimi artıları ve eksileri olarak iki başlıkta ifade etmek istiyorum.

artılar:
+ Otomobilin dış görünüşü gayet şık. Keskin hatlı araçları sevenler için ideal. Dikkat çekici bir dış tasarımı var. Güzellik göreceli bir kavram ama şu ana kadar bu arabanın dış görünüşünü beğenmeyen görmedim.
+ Aracın koltukları gayet konforlu, uzun yolda yormuyor. görüş açıları iyi. İç malzeme kalitesi orta seviyede, kötü diyemem. Ön göğüsteki kumaş detaylar gayet şık duruyor. Arka koltuk diz mesafesi yeterli. Deri direksiyon küçük yapısıyla kullanışlı. Ben aracımın iç mekanını modern buluyorum.
+ Aracın güvenlik donanımı üst seviyede. Euro Ncap testlerinde yüksek puanlarla beş yıldız almış bir araç. Kapı içlerinde çelik barlar bulunduğunu da ekleyeyim.
+ Benim aracım hb olmasına rağmen 4 kişilik bir aileye yetecek bir bagaj hacmine sahip. Daha önce kullandığım sedan araçların bagaj kapasitelerini çok da aramadım açıkçası. Hatchback sınıfının geniş bagaj hacmine sahip araçlarından biri diyebilirim.
+ Ben agresif kullanımı sevmeyen biriyim. Genelde yumuşak kullanımı tercih ederim. Bu anlamda aracın performansı bana göre yeterli. ilk kalkışta ileri sıçrama yapmıyor ya da sizi koltuğa yapıştırmıyor ama arkanızdan korna da çaldırmıyor diyebilirim. (özellikle çok ağır kalktığı ve motorun araca yetmediğini söyleyenlere cevaben)
+ Aracın şanzımanından memnunum. Geçişler hissedilmiyor. Şanzımanın dik yokuşlarda bazen kafası karışabiliyor ama zaten pek çok kişi dik yokuşlarda vitesi manuele alıp kullanmayı tavsiye ediyor.
+ Lpg’de kullandığım için yakıt değerlerini artılar kısmında vereceğim. benim aracım şehiriçi kullanımda 100 km’de ortalama 10 ila 13 litre arasında lpg tüketiyor. hava şartları, klima kullanımı, iniş ve çıkışlı yollar gibi etmenler sebebiyle 10-13 litre aralığında sonuçlar alıyorum. Şehirler arasında ise 100 km’de 8-9 litre lpg tüketimi var diyebilirim.
+Aracın motor, alt takım parçaları Opel Astra j kasa ile aynı. dolayısıyla yedek parça sıkıntısı yok. (örneğin ben aracımın z rotlarını değiştirdim. kullanılan parçalar j kasa astra ile aynı. tanesini 30 tl’ye almıştım.)
+ Chevrolet markasının Türkiye’den çekilmesi, araçla ilgili olumsuz düşüncelerin çokluğu vs. gibi sebeplerle araç tam bir fiyat performans aracı haline gelmiş. Yukarıda özelliklerini saydığım aracımı 6 ay önce 52 bin tl’ye aldım. Bugün bu yaşta, bu donanımda bir Opel Astra j kasa otomobil ile arasında 10-15 bin tl fiyat farkı var.(Astra j ile kıyaslama sebebim bu iki aracın kardeş olması. Motor, alt takım vs. ortaklığı. Ayrıca direksiyon, iç dizayn da çok benzer.) bir forumda okuduğum yorumu burada paylaşmak istiyorum. “iyi ki bu araç hakkında insanlar ön yargılara sahip, yoksa bu arabalara bu paralara binemezdik.”

eksiler:
– Aracı benzin ile kullanmak isteyenler için benzin tüketimini eksiler kısmına aldım çünkü araç benzinde hakikaten çok yakıyor. Lpg taktırdığınız zaman da bir müddet sonra (40-50 bin km deniyor) subap eritme sorunu baş gösteriyor. Tabi bu durum Cruze’a özgü değil. Pek çok araçta durum aynı. Çelik subap ile bu sorun çözülüyor. Bende henüz subaplarla ilgili bir sorun çıkmadı.
– Aracın kronik bir sorunu var ki o da yağ soğutucusu arızası. İlla herkes yaşayacak diye bir şey yok, ben yaşadım; pek çok kişi yaşamış. belki siz yaşamazsınız, şans!
– Yukarıda aracı sakin kullandığım için performans sorunu yaşamadığımı belirttim. eğer performanslı kullanımı seven biriyseniz aracın kalkıştaki ilk performansı sizi üzebilir.
– Klima açık iken, 4 yetişkin ve dolu bagajla dik bir yokuş çıkıyorsanız araç bayılıyor. Çekiş inanılmaz düşüyor ama gidiyor. En azından yolda bırakmıyor yani.
– Benim için aracımın en büyük eksisi, müzik sisteminde usb girişinin olmayışı. Üst donanımlarda olabilir belki ama standart olarak her donanımda olmasını isterdim.

Elimden geldiğince teknik konulara girmeden standart ama otomobillere ilgisi olan bir sürücü gözünden tecrübelerimi paylaşmaya çalıştım. Umarım bu aracı merak eden, almayı düşünen arkadaşlara az da olsa fikir vermişimdir.
_____

Siz de arabanızı tanıyorsanız yada bize anlatmak istediğiniz bir konu varsa; anlatımınızı yapın ve bize ulaştırın yayınlayalım, herkes faydalansın, bilgi sahibi olsun.
.
İletişim adreslerimiz;

[email protected]

[email protected]

CEVAP VER

Yorumunuzu Girin
Please enter your name here